Jedálenské paličky

sú tradičným kuchynským nástrojom východnej Ázie – Čína, Japonsko, Vietnam a Kórea, čiastočne Thajsko kde sa však používajú len ku konzumácii rezancových polievok.

Jedálenské  paličky sa vyrábajú  z dreva, bambusu, kovu, kostí a dnes aj z plastu. Strieborné paličky  sa údajne používali v Číne na odhalenie otráveného jedla. Ak bol prítomný jed, palice vplyvom chemickej reakcie sčerneli.

Ázijské reštaurácie a bistrá sa na Slovensku tešia veľkej popularite. Hoci väčšina sa prispôsobila našej kultúre a k jedlu ponúka príbor, s klasickými čínskymi paličkami chutí jedlo predsa len inak. Jedenie s nimi však dá mnohým zabrať.

 

Japonské a čínske jedálenské paličky a etiketa

  • Čínske a japonské jedálenské paličky sa od seba líšia dĺžkou – japonské sú kratšie a subtílnejšie, čínske skôr dlhšie.
  • Technika jedenia je ale v oboch prípadoch rovnaká – z paličiek sa vytvárajú akési kliešte, s ktorých pomocou sa potrava vkladá do úst.
  • Spodná palička je nehnuteľná, jedlo sa k nej  pomocou hornej pohyblivej paličky tlačí. Spodnú paličku je potrebné vložiť do úžľabia medzi palcom a ukazovákom, oprieť o spodnú časť kĺbu palca a prstenník ju ku kĺbu silne pritlačiť.
  • Pohyblivá palička sa drží rovnako, ako ceruzka na brušku palca, ukazováka a bočnej plochy prostredníka.

Zaujímavé fakty:

  • Paličky sa občas používajú ako testovací nástroj pri nábore robotníkov do podnikov jemného strojárstva a elektroniky. Testovanie je založené na schopnosti robotníka roztriediť pomocou paličiek farebné koráliky, navliecť niť do ihly, prípadne rozdeliť súčiastky do priehrádok.
  • Niektoré bojové umenia používajú paličky ako improvizované zbrane – hodené paličky majú neočakávane vysokú prieraznú silu.
  • Jedenie pomocou paličiek je zdravšia – veľkosť sústa znemožňuje hltanie a prispieva k lepšiemu rozhryzeniu jedla.

Japonská etiketa:

  • Používanie paličiek v Japonsku je spojené s radom obmedzení, podobne ako s príborom v Európe. Základné princípy sú nasledovné:
  • Paličkami sa neťuká o stôl, riad ani jednu paličkou o druhú
  • Sústo treba vybrať ešte pred ponorením paličiek do nádoby, jedlo sa paličkami neprehrabuje ani nemieša
  • Sústa sa odoberajú zhora a sústo, ktorého ste sa paličkami dotkli aj naberte
  • Jedálenské paličky sa neolizujú
  • Je nevychované ukazovať paličkami okolo seba
  • Paličky sa nepoužívajú na priťahovanie nádob
  • Držanie paličiek v pästi je chápané ako výhražné gesto
  • Zapichovanie paličiek do ryže je hrubá nezdvorilosť – týmto spôsobom sa ryža obetuje zosnulým
  • Prekladanie jedla iným osobám vlastnými palicami je tabu, toto gesto je vyhradené iba pre prenášanie kostí po kremácii pozostalým

Čínska etiketa:

  • Konce paličiek musia vždy smerovať nadol
  • Paličky sa držia tak, aby dlaň smerovala vždy nadol, ukazovať dlane je nezdvorilé
  • Je prípustné (a zdvorilé) pomôcť paličkami nabrať porciu osobe, pre ktorú je to ťažké
  • Po skončení jedenia sa paličky pokladajú spoločne cez misku, konce smerujú vľavo