Chutné kuracie mäso, ktoré vonia po citrónoch. Tak také je vietnamské pikantné kura so špeciálnom omáčkou s citrónovej trávy, ktoré stojí určite za vyskúšanie. V čom spočíva jeho tajomstvo? 

Gà xào sả ớt je aromatická zmes čili omáčky, citrónovej trávy, jemného kuracieho mäsa a zeleniny. Možno ho považovať za rýchle a jednoduché jedlo pripravované v jednom hrnci. Dá sa uvariť kedykoľvek počas týždňa alebo si ho môžete dopriať vo vietnamskej reštaurácii. Gà xào sả ớt niektorí z vás poznajú ako vietnamské pikantné kura s citrónovou trávou.

Prečo práve citrónová tráva

Citrónová tráva (sả), tiež známa ako citronelová tráva, je bylina s chuťou a vôňou podobnou citrónu, sú v nej však skryté tóny zázvoru. Býva obľúbená najmä na juhu Vietnamu. Aj keď ju poznajú pre jej liečivé využitie ( najmä v juhovýchodnej Ázii), popularitu si získala tiež vďaka jedinečnej chuti. Býva výrazná, silná a aromatická. Ideálna však v kombinácii so šalotkou, cesnakom a cibuľkou. Čerstvá citrónová tráva vonia najvýraznejšie, ale vhodným variantom môže byť  tiež jej mrazená podoba.

Tipy na prípravu pikantného kuraťa

Na prípravu tohto jedla musíte uvoľniť všetky arómy restovaním na panvici. Urobíte to tak, že začnete s položkami, ktoré obsahujú viac vody  alebo im trvá zhnednutie dlhší čas. Keď vašu kuchyňu zaplaví sladká vôňa citrónovej trávy, pridajte kura a opekajte do hneda. Potom pridajte omáčku a duste na miernom ohni, kým sa úplne neuvarí. Mieru pikantnosti v tomto jedle si môžete upraviť podľa vlastnej chuti.

Aké kuracie mäso použiť

Vo Vietname sa najčastejšie používa kuracie mäso zo stehna, ale ideálnou kombináciou môže byť stehno a kuracie prsia. Ďalšou možnosťou, ak ste vegetarián, je použitie chrumkavého vyprážaného tofu namiesto kuracieho mäsa.

Vhodnou prílohou k tomuto výbernému mäsu je jazmínová ryža. Často sa podáva s chutným mango šalátom, bambusovými klíčkami či jarnou cibuľkou.