Medzi zdravé a chrumkavé maškrty, ktoré si môže dovoliť takmer každý, patrí vietnamský Bánh Cam. Pozostáva z ryže, sladkých fazuliek mungo a sezamových semienok. 

Aj vietnamská kuchyňa má sladké dezerty. Tie sú na rozdiel o tých naších oveľa zdravšie. Aspoň pre tých, ktorí nemôžu lepok a laktózu. Takým je napríklad vietnamský Bánh Cam – sladké sezamové guľky.

Názov bánh cam doslova znamená „pomarančový koláč“, nie preto, že by v nich boli nejaké skutočné pomaranče, ale preto, že ich len pripomínajú.

Ako chutí bánh cam

V  týchto sladkých sezamových guľkách sa skrýva úžasná harmónia. Vonkajší obal je teplej zlatohnedej farby pokrytý bielymi sezamovými semienkami. Vonkajšia chrumkavá strana sa vypráža a pripomína naše vyprážané múčniky ako napríklad fánky. Vo vnútri guliek nájdete pružné lepkavé ryžové cesto zmiešané so sladkými fazuľkami mungo. Fanúšikovia bánh cam nedajú dopustiť práve na túto rovnováhu medzi chrumkavým povrchom a vláčnym vnútrom.

Rozdiely medzi severom a juhom

Hoci vyzerajú veľmi podobne, existujú rozdiely medzi bánh cam z juhu a bánh run zo severu. Oba druhy sezamových guliek však možno nájsť po celom Vietname.

Severný Vietnam – Bánh Rán

Severania tomu hovoria bánh ran, čiže „vyprážaný koláč“. Pre príjemnú vôňu sa do nich pridáva jazmínový kvet.  V niektorých vietnamských reštauráciách sa sezamové guľky podávajú so sladkou omáčkou.

Ďalším rozdielom je, že cesto sa robí len zo sladkej ryžovej múky bez pridania zemiakov. Vrch sa posýpa cukrom namiesto sezamovými semienkami.

Južný Vietnam – Bánh Cam

Vietnamský dezert v južnom štýle sa môže robiť s pridaním varených zemiakov do cesta a guľky sú bez jazmínovej arómy, čiže sa nepridáva jazmínový kvet. Najobľúbenejšia a najčastejšia príchuť pridávaná do mungo plnky je pár kvapiek vanilkového extraktu.